Прополис - природен антибиотик

Прополисот е мешавина на восок и смолести материи кои пчелите ги собираат од некои растенија. Познат и како „пчелин лепак“, името го добил од грчките зборови про(пред или одбрана) и полис(град). 

Пчелите со прополис го заштитуваат „пчелиниот град“ од сите несакани гости, го користат за запечатување на дупки и пукнатини, за зацрврстување на рамките или пак за балсамирање на убиените непријатели во кошницата. 

Со помош на прополисот, пчелите ја заштитуваат кошницата од надворешни атмосферски влијанија и предатори, задржувајќи ја внатрешната температура на оптимално ниво и обезебедувајќи асептично внатрешно опкружување. 

Бидејќи популацијата на пчели е просторно ограничена и живее во близок контакт, болеста кај една пчела може брзо да се рашири на целата кошница. Сепак, пчелите најчесто остануваат здрави бидејќи си произведуваат свој антибиотик, односно прополис.

Пчела на магарешки трн


Прополисот и неговите екстракти имаат бројни апликации во лекување на разни болести заради неговите антисептички, антиинфламаторни, антиоксидантни, антибактериски, антимикотични, антифунгални, антиулцерни, антиканцерогени и имуномодулаторни својства.

Прополисот е составен главно од смола (50%), восок (30%), есенцијални масла (10%), полен (5%) и други органски соединенија (5%). Истражувачите идентификувале повеќе од 300 соединенија во прополисот. Поголемиот дел од овие соединенија се форми на полифеноли. 

Полифенолите се хемиски соединенија кои се важни за многу метаболички процеси во растенијата и за здрвјето на луѓето. Полифенолите најчесто се сретнуваат во растенијата и се истакнуваат како антиоксиданти кои се борат со болести и оштетувања во организмот. 

Прополисот содржи полифеноли наречени флавоноиди, кои имаат антибактериско, антифугално и антивирусно дејство и имаат позитивни ефекти врз здравјето на растенијата и живите организми. Со своето антиоксидантно дејство тие го чистат организмот од слободните радикали. 

Флавоноидите спречуваат развој на кардиоваскуларни болести и настанување на голем број воспаленија.

Рамка со мед

Прополисот содржи и важни витамини, како што се Б1, Б2, Б6, Ц и Е и корисни минерали како магнезиум, калциум, калиум, натриум, бакар, цинк, манган и железо.

Уште 5500 години пред новата ера, Античките Египќани го користеле прополисот како смеса за балсамирање, како и поради неговите лековити својства. Римските војници користеле прополис за заздравување на раните, а жените користеле крем од прополис за нега на лицето и телото и како лек за низа здравствени проблеми.

Прополис

Поради природните антимикробни и антиоксидантни својства, прополисот помага при природната одбрана на организмот од инфекции на горниот респираторен тракт, инфекции на кожата, болки во грлото и / или други инфекции на устата и помага во зараснување на помали рани.

При повисоки температури прополисот е мек и леплив, а доколку се олади станува тврд и кршлив доколку се замрзне.

Поради своите лековити својства, денес прополисот се користи во форма на домашни лекови, пасти за заби, кремови, капки, додаток во исхраната и сл.